top of page

Met Funeral Care kunnen jouw nabestaanden rekenen op een eigen Care Manager, een gediplomeerd sociaal assistent(e) die binnen een paar uur na het melden van je overlijden contact met hen opneemt. Binnen de 24 uur komt deze persoonlijke begeleider ter plaatse voor een eerste gesprek. De Care Manager ontzorgt, luistert en coördineert de bijstand tot één jaar na het overlijden. Door de kapitaalsverzekering zorg je ook voor financiële ondersteuning aan jouw nabestaanden. Afhankelijk van jouw situatie kan je tot € 15.000 kapitaal laten verzekeren, dat wordt uitgekeerd na je overlijden. Je bent dus levenslang verzekerd.

Funeral Care is een unieke combinatie van uitgebreide overlijdensbijstand en een kapitaalsverzekering.

Geen financiële kopzorgen met een uitvaartverzekering

Uitvaart steeds duurder
De prijzen voor begrafenissen zijn de afgelopen tien jaar met 35% gestegen. Volgens Uitvaartunie Vlaanderen is dit voor een groot deel te verklaren door de belastingverhogingen door de federale en regionale overheden. In het laatste decennium zijn namelijk de tarieven voor concessies gestegen, net als de inkomtaksen voor gemeenten en de taksen voor energie en milieu. Daarenboven is de consument veeleisender geworden en dragen deze eisen bij aan een hoger kostplaatje voor een uitvaart.
Hoe kan je onverwachte uitvaartkosten vermijden?
Je kan jezelf en jouw familie voorbereiden op de hoge kosten van een uitvaart door op voorhand een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee kan je op lange termijn maandelijks een kleine som opzij zetten. Een verzekering heeft als voordeel dat het kapitaal beschermd is en alleen wordt gebruikt voor jouw uitvaart. 
Hoewel je de verzekering afsluit op jouw eigen leven, doe je dit voornamelijk voor jouw nabestaanden. Zij worden op deze manier niet geconfronteerd met de hoge kosten van jouw uitvaart.
Is een uitvaartverzekering fiscaal interessant?
Het antwoord op deze vraag is niet evident, aangezien verschillende factoren van belang zijn. Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen natura- en kapitaalsverzekeringen. De premies voor een naturaverzekering leveren je per definitie geen fiscaal voordeel op. Dat is alvast duidelijk.
De premies die je betaalt voor een uitvaartverzekering die een kapitaal garandeert, kunnen onder bepaalde voorwaarden wel fiscaal aantrekkelijk zijn. Om zo’n 30 tot 40% van de betaalde premie te kunnen recupereren, moet je het uitvaartverzekeringscontract afsluiten vóór je 65e. Bovendien moet jouw echtgenoot of een bloedverwant tot de tweede graad de begunstigde van het verzekeringscontract zijn.
Opgelet! In sommige gevallen heeft het weinig zin om de premie op je belastingaangifte te vermelden, bijvoorbeeld als jouw inkomen onder een bepaald plafond valt of als jouw belastingvoordeel al uitgeput is via een woonkrediet of een andere levensverzekering. Houd er wel rekening mee dat, als je deze verzekeringspremies op jouw belastingformulier aangeeft, de fiscus 10% afhoudt op het verzekerde eindkapitaal. Maar deze eindbelasting weegt meestal niet op tegen de belastingvermindering die je geniet.
Conclusie
Een uitvaartverzekering bespaart je vooral veel financiële kopzorgen op het moment van het overlijden van een dierbare. Op fiscaal vlak is een uitvaartverzekering vooral maatwerk. Cares Assistance kan je helpen om de juiste keuze te maken. Contacteer ons gerust voor meer informatie. Contact

Blog

In België sterven er jaarlijks 1800 mensen als gevolg van zelfdoding. Dit komt neer op 5 mensen per dag. Zonder het meetellen van de verdoken zelfdodingen. Een verontrustend aantal, zeker als we weten dat dit ongeveer 1,5 hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Vanwaar komt dit? Zijn we dan in België zoveel ongelukkiger? Of liggen hier dieper gewortelde maatschappelijke problemen aan de oorzaak? 

“Een vrijwillige en persoonlijke keuze” 

Tot op vandaag wordt zelfmoord vaak nog gezien als iets waar men vrijwillig voor kiest. En wij als buitenstaanders dus niets aan kunnen veranderen. In sommige gevallen klopt dit ook, maar in de meeste gevallen is dit een foute en vooral jammere opvatting. Zelfmoord is namelijk vaak een gevolg van een aantal zaken die verkeerd lopen. En het is dus een proces dat kan worden gestopt. Het is dus een volledig verkeerd denkbeeld dat er aan zelfmoord niets te doen valt en dat naasten - en de maatschappij in het verlengde - dit zomaar moeten aanvaarden. 

Het beeld dat rond zelfmoord hangt, als een soort van ‘levenslot’ of ‘noodlot’, verdient dus dringend te worden bijgestuurd. Door grote, maar ook door vele kleine initiatieven en investeringen. Vanuit de maatschappij, maar ook vanuit ons als individu. Het komt dus vooral aan op de wil om er iets mee te doen. 

3,8 miljard per jaar verlies aan maatschappelijke waarde 

Een eerste probleem situeert zich in het gebied van de maatschappelijke hulpverlening. Toegang tot instellingen en hulpverleningsdiensten verloopt vandaag vaak nog stroef. Ook bij acute gevallen. Een gevolg van dezelfde denkwijze: aan zelfmoord kunnen we weinig veranderen. Een gemiste kans, zowel voor België als zijn burgers. België verliest namelijk veel maatschappelijk kapitaal als gevolg van zelfdoding. 

Een belangrijk initiatief van de Vlaamse overheid is hier het Vlaamse actieplan Suïcidepreventie, met als doel het aantal zelfdodingen met 20 procent terug te dringen tegen 2020. Dat is goed, maar we moeten verder durven gaan. En zelf ons steentje bijdragen. 

Hoe gaat het? 

Tot op vandaag blijft er een groot taboe hangen rond zelfdoding. Zowel om hiermee zelf naar buiten te komen, als voor de nabestaanden van het slachtoffer. Er blijft een soort van maatschappelijke schaamte hangen rond het thema. De uitdaging ligt er dus in om deze thematiek bespreekbaar te maken. Wanneer we iemand begroeten op straat, vragen we ‘hoe gaat het?’ Vaak antwoorden we spontaan met ‘goed’. Zelfs als het helemaal niet goed gaat. Je hebt enorm veel moed nodig om dit toe te geven, dus blijven we vaak met een masker oplopen. 

Gevoelens zijn niet altijd goed of slecht, maar maken deel uit van het leven en van wie we zijn. Er zijn zoveel mensen die in het verleden een poging ondernemen hebben, maar nu terug op een positieve manier in het leven staan. En deze verhalen moeten we delen we met de wereld. Zo tonen we dat er voor elk probleem een oplossing is. Als gewone mensen kleine, maar buitengewone, dingen doen kan dat al een grote impact hebben. Contact

Zelfdoding neemt toe in België: wat kunnen we eraan doen?

Emotionele bijstand op het werk na een overlijden

Of we nu bedrijfsleider of werknemer zijn, allemaal worden we op verschillende momenten in ons leven geconfronteerd met de dood.  

Een overlijden op de werkvloer zelf is gelukkig uitzonderlijk, maar het sterven van een collega na een slepende ziekte of ongeval is dat al een stuk minder. En zelfs wanneer een familielid of geliefde de dood vindt, overstijgt de rouw ruimschoots de privé-sfeer.  

En dan rijst de vraag: hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Het is één van de meest delicate oefeningen waarmee je als ondernemer en werkgever geconfronteerd kan worden. Hoe geef je jouw rouwende medewerker(s) voldoende ruimte en ondersteuning om het overlijden van een dierbare te verwerken, zonder daarbij de belangen en goede werking van jouw onderneming uit het oog te verliezen? 

Deel het overlijden mee aan personeel en klanten 

Als een van jouw medewerkers overlijdt, licht je best zo spoedig mogelijk zijn of haar collega’s in. Dit doe je best persoonlijk of telefonisch indien jouw medewerkers op locatie werken. Uiteraard kan dit ook door een interne medewerker gebeuren. 

Jouw klanten en leveranciers kan je op de hoogte brengen van een overlijden van één van jouw personeelsleden door een schriftelijke boodschap, of via een mail die in een aangepaste stijl en vorm opgesteld is. 

Ook bij het overlijden van een familielid van een medewerker breng je zijn of haar collega’s zo spoedig mogelijk op de hoogte. Dat gaat het makkelijkst via de interne communicatiekanalen. 

Voorzie rouwmogelijkheden binnen jouw bedrijf 

Als één van jouw medewerkers overlijdt, dan kan je een plaats voorzien in jouw bedrijf voor een foto van de overledene, met daarnaast de mogelijkheid om in een rouwboek een boodschap voor de familie neer te schrijven. Bovendien kan je jouw personeel vrijaf geven om deel te nemen aan de begrafenis of crematie. 

Bij het overlijden van een familielid van een medewerker hangt het af van de graad van verwantschap, of het aangewezen is om jouw personeel de mogelijkheid te geven het afscheidsritueel bij te wonen. Uiteraard is het aanbevolen minstens één vertegenwoordiger van het bedrijf naar de plechtigheid af te vaardigen, en zo jouw rouw aan de familie te betuigen. 

Vang jouw werknemers op  

Het rouwverwerkingsproces is een veelomvattend en gefaseerd proces. Het kan verlopen met een aantal ups en downs. Het is dus belangrijk om jouw medewerkers te helpen goed om te gaan met dit verlies. Erover praten bevordert voor veel mensen de verwerking. 

Toch kan je niemand forceren. Sommige van jouw medewerkers zullen ervoor kiezen dit niet in de werkomgeving te doen, of verwerken het liever individueel. Het is wel belangrijk dat iedereen merkt dat het bedrijf er goed mee omgaat, en het overlijden een plaats kan geven. Daarom is zo cruciaal dat u dit als werkgever samen doormaakt met de collega’s van de overledene. 

Praktische details 

Neem altijd contact op met het sociaal secretariaat om de juiste aanpassingen te doen voor de sociale administratie (lonen, pensioen, RSZ- bijdragen, enzovoort). Vergeet ook niet om met de verzekeringsmakelaar afspraken te maken over bepaalde verzekeringen (ongevallenverzekering, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, uitvaartverzekering…). 

Neem contact op met de familie om op een goede manier afspraken te maken over eventuele persoonlijke bezittingen die zich nog in het bedrijf bevinden. Maak deze afspraken met respect voor de familie en neem hiervoor de nodige tijd. Indien de familie de bezittingen persoonlijk wenst te komen afhalen, weet dan dat dit een zeer emotioneel moment kan zijn. Het is vaak een eerste kennismaking van de familie met de werkplek waar de overledene heel veel tijd heeft doorgebracht. 

Conclusie 

Wanneer je geconfronteerd wordt met een overlijden in jouw onderneming (een rechtstreekse collega, een ongeval, een zelfmoord…), doe je best beroep op de professionele steun en begeleiding van jouw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. 

Wij hopen dat je veel steun vindt in deze handleiding, maar tegelijk dat je ze slechts zelden ter hand moet nemen. Contact

bottom of page